1. The oldest veda is ________ 


Ans : Rig




2. Aryan's lived in


Ans : South India




3. Where is "Bulandh Darwaza " situated ?


Ans : Uttar Pradesh






4. The Dravidians worshipped


Ans : Sakthi -ans



5. The staple food of Indus Valley people was


Ans : Wheat and Barley




6. The brain trust of Chandra Gupta Maurya was


Ans : Kautilya




7. The modern name for Pataliputra


Ans : Patna




8. The city of modern Patna was founded by


Ans : Ajathasatru



9. The modern name for Panipat is


Ans : Kurukshetra



10. Ashvagosha lived during the ________ period


Ans : Kushana



11. The kailashnath Temple at Ellora was constructed by


Ans : Rashtrakuta king Krishna



12. Who designed the Indian parliament Building ?


Ans : Herbert Bekar




13. Thukaram belonged to


Ans : Maharashtra




14. Name the first king in the world who introduced prohibition


Ans : Ashoka




15. Which country is called constitution Research Society?


Ans : Greece



16. The custom of Johar prevailed among the women of


Ans : Rajputs



17. When did Alexander the great visited India?


Ans : 326 BC




18. Indus valley civilization period was


Ans : 3000-1500BC




19. Who were the architects of Indus Valley Civilization?


Ans : Dravidans




20. Mohenjodaro and Harappa are now in


Ans : Pakistan



21. Vikramaditya was


Ans : Chandra Gupta II




22. Vathapi was the capital of the


Ans : Chalukyas




23. Which battle in India gave superior status to the Britishers?


Ans : Battle of Buxar




24. Who was defeated by Ghori Mohammed to conquer Delhi?


Ans : Prithviraj


25. Who was known as the 'Whip of the God'?


Ans : Chengizkhan

Previous

Next

दोस्तों,आप सभी को जनरल नॉलेज कैसी लगी,आप आपने कमेंट के माध्यम से हमें बताये। और BhartiyaExam को अपने दोस्तों,व्हाट्सप ग्रुप,फेसबुक पर अधिक से अधिक शेयर करे। धन्यवाद।



Comments

  • {{commentObj.userName}}, {{commentObj.commentDate}}

    {{commentObj.comment}}


LEAVE A COMMENT

Note: write a valuable comment!

संविधान जी के
भारतीय संविधान सामान्य ज्ञान
संविधान सामान्य ज्ञान
कंप्यूटर जी के
भारतीय कंप्यूटर सामान्य ज्ञान
कंप्यूटर सामान्य ज्ञान
राजनीति जी के
भारतीय राजनीति सामान्य ज्ञान
राजनीति सामान्य ज्ञान
नवीनतम जी के
Extra GK for diffrent exams.
नवीनतम जी के सामान्य ज्ञान